De 'Amsterdamse lange gele' keert terug, maar hij moet nog wel even groeien

De groene komt uit Engeland, in de rest van Nederland aten ze liever de witte, maar in Amsterdam gaven ze de voorkeur aan de gele komkommer. Tot de jaren 60 en 70 kon je in elke haringkar en kruidenierszaak de gele komkommer krijgen. Inmiddels is de gele variant in de vergetelheid geraakt. Maar daar gaan een aantal boeren verandering in brengen.  Oos Kesbeke laat in zijn tafelzuurfabriek zijn enige pot gele augurken zien. "Dit is echt de allerlaatste. Ik denk dat het tien jaar oud is. Eigenlijk schandalig dat we geen pot meer in huis hebben", vertelt hij. "Ik ben heel blij dat daar hopelijk verandering in gaat komen." In Amsterdam was de gele komkommer lange tijd de enige die er toe deed, maar die werd weggeblazen toen de groene variant overkwam uit Engeland. Die was makkelijker te produceren, had minder last van ziektes en was bovendien goedkoper. Langzaam verdween de komkommer en inmiddels moet je heel, heel goed zoeken om nog aan een 'Amsterdamse lange gele' te komen.   Zaden uit Wageningen Robin van Asteren besloot samen met zijn team de gele komkommer weer terug te brengen. Binnenkort gaan ze groeien in de Wereldgroente Tuintjes in Osdorp. Van de zadenbank van de Universiteit van Wageningen kregen ze zestig zaadjes van drie verschillende soorten gele komkommer.  Van Asteren heeft zelf nog nooit een gele komkommer gegeten, maar hoopt dat volgend jaar te kunnen doen. "We gaan ze nu eerst vermeerderen en volgend jaar hopen we dan voor het eerst de Amsterdamse lange gele in pot te presenteren."

Lees verder