Koken met Kok: Schotse hooglander eten met een slok op

Wist je dat de Schotse hooglanders die je in veel begrazingsprojecten tegenkomt ook heel erg lekker zijn om op te eten? Dat is natuurlijk best cru, maar niet veel gekker dan de koeien eten die je in de wei ziet staan, om over de lammetjes nog maar te zwijgen.  En de hooglanders banjeren hun leven lang door de natuur en eten alleen waar ze zin in hebben. In de video leggen we uit hoe dat zit. Het was trouwens helemaal niet makkelijk om de vijf Schotse hooglanders te vinden die Rens de Boer van Ekogrön heeft rondbanjeren in de Amsterdamse Brettenzone. "De dieren grazen hier voor beheerder Landschap Noord-Holland zodat het gebied niet helemaal dichtgroeit met wilgen en andere struiken." Stephan en Rens vinden een verse vlaai en Stephan steekt zijn vinger er in om te voelen of hij nog warm is.  Ondertussen is Pieter aan de drank. Bij de destilleerderij Spirited Union in Amsterdam stookt Ruben Maduro Rum en andere heerlijke dranken. Pieter laat het zich natuurlijk goed smaken. Even later maakt Ruben van zijn eigen rum en de dauwbramen die Stephan heeft meegenomen een heerlijke esprit, de basis voor een bramenchutney. Met het vlees van Schotse hooglander wordt daarmee iets heerlijks gekookt.

Lees verder