Koningsdag-dilemma voor Francis: kunst van wereldniveau of de klok van ome Toon

Koningsdag is de kringloopdag bij uitstek, want dan is heel Noord-Holland één grote rommelmarkt. Dus trekt Francis er in Beverwijk op uit om zijn geluk te beproeven. En wat hij tegenkomt, valt niet tegen! Door zijn beperkte budget moet Francis een keuze maken tussen twee vondsten: kunst van wereldklasse én vakwerk van een lokale ambachtsman. Tussendoor eet hij een verse tosti, gemaakt van oud brood.  De straten van Beverwijk zijn oranje gekleurd en gevuld met spullen die naar een nieuwe eigenaar mogen. Het is het jaarlijks terugkerende feest van Koningsdag. Een schatkamer van spullen en verhalen, waar Francis iets speciaals tegen het lijf hoopt te lopen. En bijzondere spullen vindt hij zeker. Op de kleedjes in de Breestraat heeft een jonge verkoopster een ouderwetse klok liggen. Er zit een lokaal verhaal aan vast, want hij komt van ome Toon, de buurman van het gezin. En die had wel meer klokken. Zoveel, dat sommige naar de buren gingen. Voor 1500 euro op internet Verderop in de straat zit ook nog een echte kringloopwinkel; 500 vierkante meter vol met spullen die uit inboedels komen. De eigenaar heeft een verrassing in petto. Uit een stapel kunstwerken haalt hij een papier vandaan. Het is een litho van een beroemd kunstenaar. "Of hij zelf zijn naam eronder heeft gezet, weet ik niet, maar de litho is origineel", zegt hij. "Die staan voor 1500 euro te koop op internet." Wie de kunstenaar is, waarom ome Toon zoveel klokken had en met welke schat Francis uiteindelijk naar huis gaat, dat zie je in deze tweede aflevering van 'Kringlopen met Francis'. Verse tosti van oud brood In deze aflevering bezoekt Francis ook De Tweede Jeugd; een duurzaam bedrijf in Amsterdam, dat tosti's maakt van brood dat over is. Dat werkt zo: de bakker maakt iedere dag nieuw deeg en daarin verwerkt hij zijn onverkochte brood. Twintig procent van het nieuwe deeg bestaat zo uit hergebruikt brood. Van de verse broden die daarvan gebakken worden, worden de tosti's gemaakt. Bedenker en eigenaar van het bedrijf is Benjamin Namane. Hij werkt niet alleen met restbrood, maar ook met mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt: "Je wordt er blij van als je iets hebt dat normaal verspild wordt, of dat nou talent is of een product, en je een manier vindt om er toch wat mee doen." In de tosti's is ook ander voedsel verwerkt dat anders verloren zou gaan: de groente die op een soort tosti is verwerkt tot een 'paddenstoelenstoof', komt van een circulaire groothandel.

Lees verder