Nick van Doorn is meester-patissier na extreem examen: "Eén foutje en je ligt eruit"

Nick van Doorn is de eerste meester-patissier van Amsterdam, dat is de hoogste erkenning binnen zijn vakgebied. De in de Jordaan geboren Van Doorn heeft samen met zijn vrouw een zaak aan de Amstelveenseweg in Zuid. Deze week heeft hij met succes het examen afgerond. Een uitzonderlijke prestatie, want er zijn momenteel slechts drie mensen in héél Nederland met deze titel. Van Doorn is bescheiden, maar zichtbaar trots: "Ik ben ontzettend blij, ook voor mijn familie en het team. Je doet dit echt samen." De titel meester-patissier geldt als de hoogst haalbare in het vak, vergelijkbaar met een Michelinster, maar dan voor de echte zoetekauw. De eisen zijn extreem. Kandidaten leggen examen af onder toezicht van een nationale en internationale jury, en moeten in drie dagen tijd verschillende meesterwerken creëren: van delicate ijstaarten tot perfect afgewerkte bonbons. "Soms werkte ik wel tien uur per dag, het was ontzettend spannend" vertelt Nick. "Er moest zoveel gebeuren, de planning klopte niet altijd. De druk werd steeds hoger. Het leverde ongelofelijk veel stress op." Maar de jury was onder de indruk – niet alleen van de smaken en de techniek, maar vooral van de persoonlijke verhalen die Van Doorn in zijn creaties verwerkte. Zo vernoemde hij een desserttaart van vlierbloesem naar zijn moeder, met wie hij vroeger in het Vondelpark vlierbloesem plukte. Voor zijn partner Linda maakte hij een liefdesbord met ijs, en voor hun dochter een zonnig gebakje in de vorm van een zonnebloem: "Zij is het zonnetje in huis." Voor het eerst in jaren Het meesterexamen wordt eens in de drie jaar afgenomen. De afgelopen keer slaagde niemand, dus zes jaar lang kwam er niemand bij. Tot nu.  Reginald Weeber, voorzitter van de Vereniging van Meesters, over Nick van Doorn: "Nick heeft in zijn eigen bedrijf laten zien dat hij elke dag patisserie van uitzonderlijk niveau kan maken. Je hebt minimaal tien jaar ervaring nodig voordat je überhaupt aan het meesterexamen mag deelnemen, en hij is al jong begonnen. Wat hij in korte tijd heeft bereikt is indrukwekkend. Het lijkt hem misschien moeiteloos af te gaan, maar hij heeft er keihard voor gewerkt. De meesterproef is echt topsport: drie dagen lang onder hoge druk werken, volgens een strak schema, en elk product moet meesterwaardig zijn. Eén foutje en je ligt eruit." Ook de meest bekende bakker van ons land Robèrt van Beckhoven, zelf ook meester-patissier, feliciteert hem persoonlijk: "Amsterdam kan trots zijn op zo’n goede bakker. Nogmaals proficiat, Nick". Op 2 juni krijgt Van Doorn officieel de bijbehorende koksbuis uitgereikt. 

Lees verder