Werken in deze bloedhitte: "Het wordt hier 40 graden, maar het moet"

Een tropische dag in de hoofdstad Amsterdam. Dat is prima met een boek in de schaduw of op kantoor met airco, maar voor sommige ondernemers is het vandaag flink afzien.  Snackbar Stoot je Hoofd Niet aan de Elandsgracht heet niet voor niets zo. Je moet een trappetje af naar beneden en als je langer bent dan 1 meter 90 is even bukken handig. Achter de frituur staat mede-eigenaar Barka met plakkend T-shirt patat te bakken. Er is geen airco en de ventilator die achterin staat verspreidt alleen maar warme lucht. "Op dit moment is het is 32 graden binnen", zegt Barka, die er een temperatuurmeter bij heeft gepakt.  En die 32 graden is volgens Barka nog maar het begin. "Het is net 12.00 uur geweest. Als straks de zon aan onze kant komt, wordt het hier echt 40 graden of zo. Maar ja, er moet gewerkt worden." De Kas geen broeikas Bij restaurant De Kas in Oost wordt de lunch voorbereid. Het restaurant zit vanmiddag en ook vanavond helemaal vol. En hoewel De Kas een grote kas is, valt het binnen met de warmte reuze mee. "We hebben in het restaurant airconditioning en zonnewering, dus eigenlijk is het hier best aangenaam," zegt chef Savannah Hagendijk. Ook in de keuken. Wel zijn er een paar extra maatregelen genomen: "We zorgen dat iedereen die buiten op het terras werkt een korte broek kan dragen en dat iedereen genoeg water drinkt. Op het terras hebben we parasols. Dus het is nog uit te houden." Barka verwacht vandaag vooral veel ijsjes te verkopen. Hoeft hij ook wat minder boven de frituur te hangen. Hij heeft achterin twee schone T-shirts liggen. "Want die worden allemaal nat en zo. Maar komt goed. Zeker."

Lees verder