Onderzoek: voedselhulp in Noord bespaart miljoenen aan zorgkosten en voedselverspilling
De tientallen voedselinitiatieven in Noord om honger en verspilling tegen te gaan, besparen jaarlijks zo'n 15 miljoen euro aan onder meer zorgkosten en weggegooid eten. Ook scheelt de hulp extra CO2-uitstoot door verspild voedsel. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau New Economy in opdracht van de gemeente. "Deze initiatieven steunen duizenden gezinnen die het moeilijk hebben." In Noord leeft bijna een op de vijf inwoners onder het sociaal minimum. Voor hen is gezond eten vaak te duur. Het adviesbureau bracht 32 initiatieven in het stadsdeel in kaart, zoals voedseluitgiftepunten en stadslandbouwprojecten. Wekelijks bereikt deze hulp meer dan duizend gezinnen, zo'n 20 procent van de doelgroep, waaronder veel gezinnen in armoede en andere kwetsbare groepen, waaronder dak- en thuislozen en mensen zonder verblijfsvergunning. Mede door de inzet van vrijwilligers zijn de besparingen die de initiatieven opleveren flink groter dan de kosten: zo'n 1,7 miljoen euro per jaar, waarvan 900.0000 euro door de gemeente wordt gefinancierd en de rest komt van fondsen en donateurs. 800.000 kilo voedsel gered Bovendien voorkomt de hulp dat er ieder jaar zo'n 825.000 kilo eten wordt weggegooid: vrijwilligers halen overgebleven voedsel op bij supermarkten en distributiecentra en zorgen dat het belandt bij kwetsbare Noorderlingen. "Toegang tot gezond en betaalbaar voedsel is in onze stad nog lang niet vanzelfsprekend", zegt verantwoordelijk wethouder Zita Pels. "De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de initiatieven geen tijdelijke noodoplossingen zijn, maar duurzame netwerken die onze stad sterker maken. Wij gaan nu onderzoeken hoe we deze aanpak structureel kunnen ondersteunen en opschalen."
Lees verder